Verhalen van het dek: Liesbeth van Bloemenzaak Weeldernis

 In By the Ocean we Unite Blog, Stories from the field

Op onze expedities willen wij mensen bewust maken en dingen leren. Maar ondertussen leren wij ook heel veel van onze matrozen. Dit is het verhaal van Liesbeth Bunt van bloemenzaak Weeldernis in Zutphen die al jaren actief is om de bloemenbranche duurzamer te maken.

Liesbeth Bunt

Het is alweer anderhalve week geleden, maar toch nog een laatste blog over onze eerste zeilexpeditie in lange tijd. Met onze zeilexpedities willen wij mensen de schoonheid van de Waddenzee laten ervaren en hen tegelijk via burgerwetenschappelijk onderzoek confronteren met de ernst van de plasticvervuiling. Onderweg vertellen wij over de geschiedenis van plastic en leggen we uit hoe dit op zich praktische materiaal voor zo ontzettend veel problemen zorgt. 

Duurzamer maken van de bloemenbranche

Maar op zo’n dag leren wij zelf ook ontzettend veel. Van Liesbeth Bunt van bloemenzaak Weeldernis in Zutphen bijvoorbeeld. Samen met haar zus voer zij mee met de Store Baelt. Zij wilde zich nog meer verdiepen in het plasticprobleem en leren over mogelijke oplossingen. Vooral voor haar kinderen en kleinkinderen die ze ook een mooi leven op een gezonde planeet gunt. 

In haar dagelijkse werkleven zet Liesbeth zich samen met collega-bloemisten al jaren in om de bloemenbranche duurzamer te maken.

En dat is hard nodig. Alleen de bloemenveiling zelf creëert al een enorme plastic afvalberg. De Nederlandse bloemenveilingen gebruiken jaarlijks meer dan 180 miljoen plastic plantentrays. Hiermee veroorzaken zij een afvalberg van jaarlijks 23 miljoen kilo polystyreen plastic.

Op basis van cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) schatte ABN AMRO vorig jaar de totale consumentenbestedingen aan bloemen en planten in op circa 1,6 miljard euro. Ongeveer de helft daarvan wordt besteed in bloemen- en plantenwinkels. Hoeveel planten en bossen bloemen dit precies zijn per jaar, valt moeilijk te zeggen maar het moge duidelijk zijn dat dit er heel veel zijn. 

Bosje bloemen in papier

Om veel van die bossen gaat een flink stuk plastic. Doorzichtig plastic beschermt de bloemen, je kunt de bos mooi zien en het is goedkoop. Maar dat stuk plastic gebruik je slechts heel kort en wordt niet meer hergebruikt. 

Bloemenwinkels zijn het belangrijkste afzetkanaal voor de verkoop van bloemen. Volgens de ABN AMRO deed ongeveer drie kwart van de consumenten die vorig jaar bloemen kochten, in ieder geval één van de aankopen bij een bloemist. Bloemenzaken kunnen dus een verschil maken. En daarom koopt Liesbeth haar bloemen zo veel mogelijk rechtstreeks van de kweker. Dat betekent kortere lijnen en minder verpakkingsmateriaal. In de winkel scheidt zij het plastic van het andere afval en neemt het plastic mee naar huis. In haar zaak verpakt zij haar bloemen op een duurzame manier.

De branche doet al langer z’n best om duurzamer te worden. Op het gebied van bestrijdingsmiddelen is in de bloemenbranche bijvoorbeeld al een flinke slag gewonnen. Liesbeth: “Niet dat er helemaal geen pesticiden worden gebruikt, maar bloemisten raken tegenwoordig niet meer arbeidsongeschikt van de brandwonden.” 

Bloemisten zoals Liesbeth en haar collega’s maken het verschil. Want er zijn alternatieven voor plastic verpakking, zoals afbreekbaar plastic of papier. En als maar genoeg ondernemers overstappen op alternatieven voor single-use plastic en hun kwekers en de veilingen hierin aansteken, dan worden die alternatieven uiteindelijk de norm.

Wil jij ook helpen?

In de komende blogs vertellen wij je wat je in de tussentijd al kunt doen om het gebruik van (single-use) plastic te verminderen. En als je alvast een stapje verder wilt gaan, neem dan eens een kijkje op onze “Ik wil helpen pagina”.

Recent Posts