“Mensen meenemen werkt: dan gaat plasticvervuiling echt leven”

 In By the Ocean we Unite Blog, Stories from the field

Burgerwetenschappelijk onderzoek: na een stille zomer vaart de Store Baelt eindelijk weer uit

Burgerwetenschappelijk onderzoek_Waddenzee

Wat een mooie dag was het! De eerste zeilexpeditie in lange tijd. Met een veel kleinere groep dan normaal en onder strenge restricties (afstand, buiten blijven, alleen naar binnen voor toiletbezoek en met mondkapje) voeren we afgelopen zaterdag met de klassieke Store Baelt over de Waddenzee. Zon, matig windje en af en toe een buitje; mooie regenbogen en prima zeilweer.

Aan boord een interessante mix van mensen met verschillende achtergronden. Zo zijn er mensen die zelf al actief zijn in het tegengaan van plasticvervuiling. Liesbeth Bunt van bloemenzaak Weeldernis in Zutphen bijvoorbeeld (in de volgende blog vertelt zij haar verhaal). En mensen die veel hebben opgestoken en meer kunnen veranderen in hun leven rondom plastic verbruik.

Hoeveel weet jij van plastic?

Het team van By the Ocean we Unite verzorgde een vol programma. Allereerst schetste Karl de geschiedenis van plastic. Hij legt uit hoe een op zich zo praktisch materiaal ons voor zo’n enorm probleem stelt. In de quiz “hoeveel weet jij eigenlijk van plastic?” mogen de plastic-burger-wetenschappers in spe laten zien wat er nog te leren valt.

Als we ver genoeg uit de kust zijn, begint het werkelijke onderzoek. Schipper Aart legt het schip zo goed als stil zodat wetenschapper Maarten de Manta Trawl kan uitzetten. Met de Manta Trawl, ontworpen naar het model van indrukwekkende Manta Ray, kan de bovenste laag water worden “opgeschept”. Net zoals de wonderschone rog, filtert de Manta Trawl het water door een maasfijn net. Zo kunnen ook de kleinste stukjes plastic worden opgevist.

Trieste vangst

Burgerwetenschappelijk onderzoek_manta-trawl

Na ongeveer 30 minuten wordt het net van de Manta Trawl binnengehaald en uitgespoeld. Wat overblijft wordt nauwkeurig onderzocht. De vangst van vandaag bedraagt 11 stukjes microplastic. Als je dat omrekent, komt dit neer op 4400 stukjes plastic per een vierkante kilometer. En dat is aan de lage kant volgens marine bioloog Maarten. Gemiddeld worden er bij expedities in de Waddenzee 11.000 stukje plastic gevonden, met een trieste uitschieter naar 94.000.

Na het onderzoek worden de zeilen gehesen en kunnen we genieten van de Waddenzee. Een van de passagiers dacht zelfs een Bruinvis te spotten. De dag werd afgesloten met een rondje inzichten. Alle deelnemers deelden hun tips en voornemens om in hun dagelijkse leven het gebruik van plastic terug te dringen. 

Uit de reacties bij het afscheid blijkt dat vooral het onderzoek en de resultaten de ogen opende. Zoals een van de opvarenden het verwoordt: “Wetenschappelijke artikelen alleen zijn niet genoeg. Mensen meenemen en zelf laten zien hoe slecht het gesteld is, is veel belangrijker. Pas dan gaat het echt leven.”

Helaas was deze tocht voorlopig de laatste dit jaar. Met het oog op de nog scherpere Corona-maatregelen die nu worden afgekondigd, is besloten om de tocht op 7 november uit te stellen. In het voorjaar van 2021 hopen we weer uit te kunnen varen. Houd onze web- en sociale media pagina’s in de gaten en blijf op de hoogte.

In de komende blogs vertellen wij je wat je in de tussentijd al kunt doen om het gebruik van (single-use) plastic te verbeteren. En als je alvast een stapje verder wilt gaan, neem dan eens een kijkje op onze “Ik wil helpen pagina”! 

Recent Posts