Expedition Scotland 2017

 In By the Ocean we Unite Blog

Monday May 15th 2017 we departed on our third sailing expedition for cleaner oceans. Our scientific research coordinator, Dr. Nanne van Hoytema, wrote a blog about our journey. In Dutch.. 🙂 (check out the result page of the expedition here!)

Expedition Scotland 2017

Maandag 15 mei vertrok zeilschip Fantastiko met een 14 koppige bemanning vanuit Rotterdam voor een expeditie van twee en een halve week naar noord Schotland. De expeditie bestond uit professionele zeilers, drie marien biologen, fotograaf Jasper Doest, leden van het brede publiek en een team van By the Ocean we Unite. Tijdens de expeditie werden met een mantatrawl (een oppervlaktenet) drijvende plastic concentraties tot een grootte van 1 mm gemeten. Daarnaast waren er ontmoetingen met lokale organisaties en gaf het team les aan 350 basisschoolkinderen. Ook waren er verschillende Scotse filmmakers en fotografen aan boord om een documentaire over plastic vervuiling in hun wateren te maken.

Metingen oppervlaktewater

Er zijn in totaal 18 metingen gedaan met de mantatrawl. Helaas werd in alle monsters op de Noordzee plastic gevonden van een enkel stukje vislijn tot een monster vol piepschuimbolletjes, stukjes folie, stukjes flosdraad en onherkenbare fragmentjes. De resultaten worden opgestuurd naar het Amerikaanse 5 Gyres instituut. Zij verzamelen van over de hele wereld dit soort gegevens om een overkoepelende dataset van plastic vervuiling van de oceanen samen te stellen.

Loch Ness: eerste ‘monsters’ zonder plastic

Tijdens de expeditie is het team ook naar Loch Ness gevaren. Opvallend genoeg werden er in de twee trawls op dit beroemde meer geen plastic deeltjes gevonden. By the Ocean we Unite heeft op verschillende zeeën en meren in noordwest Europa monsters verzameld en dit was de eerste keer dat er geen plastic werd gevonden met de oppervlakte trawl; een goed teken voor de lokale bevolking die zich actief inzet voor een schoon meer.

Langs de Schotse kust tussen Aberdeen en Inverness werden er ook een aantal stranden bezocht. Deze stranden lieten grote verschillen zien in plastic vervuiling maar op elk strand was plastic aanwezig. Veel afval uit de visserij: lijnen, netten, handschoenen, laarzen, maar ook voedselverpakkingen, flessen, en oneindig veel niet meer identificeerbare fragmentjes. Tijdens een opruimactie in Fraserburgh, samen met Surfers against Sewage en de lokale scouting, werden bergen plastics verzameld. Om te kijken naar microplastics in het strandzand zijn monsters verzameld voor analyse bij de Universiteit van Leiden.

The Scotsman

Tijdens de tweede week van de expeditie werd het team gebeld door een verslaggever van the Scotsman, een nationale Schotse krant. Dit leverde een mooi artikel over de expeditie op waarin ook de Schotse onderzoekers waar tijdens deze expeditie mee werd samengewerkt duidelijk maakten waarom de strijd tegen plastic vervuiling in zee zo belangrijk is. Een extra onderdeel van de expeditie was het apart verzamelen van de kwallen uit de trawlmonsters. Deze gingen naar Heriot-Watt University in Edinburgh waar een team van biologen wil kijken naar het effect van plastics op dit belangrijke onderdeel van het plankton.

Op de terugweg van Inverness naar het zuiden werd het schip nog bezocht door een aantal groepen dolfijnen. Dolfijnen die in de boeggolf van het schip komen spelen zijn toch altijd een hoogtepunt van zo’n expeditie en maken nog eens extra duidelijk waarom wij hun leefmilieu moeten beschermen tegen vervuiling.

Na een rustige overtocht kwam het team op 31 mei weer aan in thuishaven Rotterdam. Na wekenlang te hebben samengewoond op een schip is het toch altijd even wennen aan het idee dat de reis tot een einde komt en ieder weer zijn eigen richting opgaat, maar de deelnemers waren het met elkaar eens dat ze allemaal op hun eigen manier de strijd tegen plastic vervuiling van de oceanen zouden voortzetten.

Wil jij ook een keer mee op zo’n bijzondere expeditie? Op dinsdag 1 augustus vertrekt het team voor de derde keer voor schonere oceanen, dit keer richting Zuid-Engeland en de Kanaaleilanden. Kijk op de pagina van Expedition The Channel 2017 voor meer informatie.

Lees hier meer over Expedition Scotland 2017!

Recent Posts