Microplastic onderzoek tijdens Plastic Monster ship tour van Greenpeace

 In By the Ocean we Unite Blog, Stories from the field

Microplastic onderzoek tijdens Plastic Monster ship tour van Greenpeace 

door: Maarten Erich, wetenschapscoördinator

NIJMEGEN – Honderden zwaaien vanaf de Waalkade naar het plastic monster en het Greenpeace-schip Beluga II. FOTO MARTEN VAN DIJL / GREENPEACE

Plastic Monster ship tour

Met de Plastic Monster ship tour vroeg Greenpeace aandacht voor de impact van wegwerp plastic en wees zij grote bedrijven op hun verantwoordelijkheid. De tour startte in Rotterdam met een dansende demonstratie naar het Unilever hoofdkantoor en trok met verschillende festivals langs Nijmegen, Keulen en Basel naar het hoofdkantoor van Nestlé. Greenpeace bracht het plastic monster van wegwerp plastic letterlijk terug naar de producenten. Tijdens deze tour bood Greenpeace ook ruimte voor microplastic onderzoek in de Rijn. Op deze manier kunnen concentraties van plastic in het hele stroomgebied van de Rijn in kaart worden gebracht. Wij deden mee met dit onderzoek!

Onderzoek NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee)

Het onderzoek tijdens de Greenpeace tour werd geleid door Erik Zettler, een microbioloog werkzaam bij NIOZ die al tientallen jaren onderzoek doet op zee naar plastic. Ik voer mee namens By the Ocean we Unite. We maakten gebruik van het Greenpeace schip de Beluga II. In Erik’s afwezigheid op de eerste dagen van de tocht verzamelden wij de watermonsters zodat er ook data in Nederland verzameld werd. Waar wij op onze expedities onderzoek doen volgens het 5Gyres protocol volgden we nu een protocol ontwikkeld door Erik Zettler die zelfs de kleinste microplastics analyseert. Tijdens elk monstername werden er 5 monsters genomen gericht op plastic deeltjes van drie verschillende grootte (microplastics >0.3mm, kleine microplastic 300um-20um, nanoplastic <1um), watersamenstelling, en de plastisphere. De plastisphere is een microbiologische leefomgeving op het plastic. Dit is het specifieke onderzoek waar Erik Zettler en zijn vrouw in gespecialiseerd zijn en mede hebben ontdekt. Met deze data kan een beeld worden geschetst hoeveel plastic er in de Rijn zit. 

Resultaat

De Plastic Monster ship tour van Greenpeace was een groot succes. Het team is de hele Rijn af gevaren van Unilever in Rotterdam naar Nestlé bij Basel, Zwitserland. Voor ons was het ook een groot succes om met zo’n gerenommeerd onderzoeker samen te kunnen werken. Met het onderzoek doen op de Beluga II hebben we onze onderzoeksvaardigheden kunnen verbeteren. Daarnaast hebben we veel mensen kunnen bereiken met ons verhaal op het Plastival in Nijmegen en via de andere activiteiten tijdens de tocht. Ook kreeg ik de kans een Plastic-podcast op te nemen samen met radio-DJ Yoeri Leeflang (3FM). Het onderzoek moet worden geanalyseerd in het laboratorium met speciale apparatuur. De resultaten laten nog even op zich laat wachten vanwege het drukke schema van Erik Zettler die een onderzoeksexpeditie organiseert over de Atlantische Oceaan. 

Hieronder een greep uit de media-aandacht:

National Geographic

https://www.nationalgeographic.nl/milieu201907zo-wordt-onderzoek-gedaan-naar-microplastic-de-rijn

De Plastic-podcast op 3FM

https://www.greenpeace.org/nl/acties/plasticmonster/

Greenpeace

https://www.greenpeace.org/nl/natuur/18278/het-succes-van-de-plastic-monster-ship-tour/

Erik Zettler

https://www.nioz.nl/en/about/organisation/staff/erik-zettler

Dank aan het toffe en bevlogen First Engagement team van Greenpeace om ruimte te geven voor onderzoek naar microplastics en ons daarbij te betrekken!

Zie je op een volgende expeditie!

Ahoy!

Maarten (wetenschapscoördinator)

Recent Posts