Onze allerjongste ambassadeur ging op onderzoek in de Leidse Grachten

 In By the Ocean we Unite Blog, Partners

Jan Beijer uit Leiden is met zijn twaalf jaar onze allerjongste ambassadeur. Onvermoeibaar strijdt hij zowel in zijn eigen leven als samen met By the Ocean we Unite tegen de plasticvervuiling. Jan: “Af en toe ga ik jutten in de stad. Ik raap soms rotzooi van straat op en als het goed weer is, vis ik plastic uit de gracht, want ik woon op het water. En ik probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken in mijn dagelijks leven.”

Hoeveel plastic zwerft er in de Leidse Grachten?

Jan hoefde daarom niet lang na te denken over de vraag of hij mee wilde werken aan het burgerwetenschappelijk onderzoekje naar (micro)plastic in de Leidse grachten. Samen met Karl Beerenfenger (Mede-oprichter By the Ocean we Unite), Maarten Erich (wetenschappelijk coördinator By the Ocean we Unite) en Johan Oosterbaan (Hoogheemraadschap Rijnland) bestudeerde Jan 300 liter water aan de Rijn- en Schiekade op de aanwezigheid van plastic groter dan 1 millimeter. Hierbij gebruikten zij een deel van het onderzoeksmateriaal dat By the Ocean we Unite normaal op de zeilexpedities inzet om de met het onderzoeksnet – de Manta Trawl – genomen monsters te analyseren. 

Onze jongste ambassadeur Jan Beijer onderzoekt het gevonden plastic

Het resultaat

Door een emmer vanaf het terras van de woonboot door het water te halen, werd deze gevuld met ongeveer 20 centimeter van de bovenste laag van het grachtwater. Op deze manier haalden zij 30 emmers met 10 liter water uit de gracht langs de Rijn- en Schiekade in Leiden.

De inhoud ging door een zeef van 1 millimeter waaruit zij het plastic haalden. De onderzoekers vonden 7 stukjes plastic groter dan 1 millimeter (zie ook de foto van het Analysis Data Sheet) in 300 liter water. 

De Leidse grachten zijn in totaal 28.000 meter lang, gemiddeld ongeveer 20 meter breed en circa 2.5 meter diep. Dat betekent dat, als we dit resultaat extrapoleren naar de bovenste 20 cm van al het grachtwater in Leiden, er 261333333 stukken plastic groter dan 1 millimeter drijven in die bovenste 20 centimeter. Dat is dus ruim 261 miljoen stukken plastic. Voor de cijferliefhebbers, hieronder de berekening van Maarten:

Het Leidse grachten oppervlaktewater (20 cm) bevat 112000m3 water en daarom 112000(m3)*233.33 (#/m3)=261333333.3 stukjes van groter dan 1mm (>1mm) in totaal.

Hierbij zijn we er dan voor het gemak van uitgegaan dat de 300 liter water die gesampled is representatief is voor het hele grachtensysteem. Meten tot een grootte van 1 millimeter wordt ook op de expedities gedaan. Deze internationaal gestandaardiseerde methode geeft opvarenden de mogelijkheid deel te nemen aan het onderzoek. Dit vindt altijd plaats onder leiding van een van de  wetenschappers van By the Ocean we Unite. Over plastic kleiner dan 1 millimeter in de Leidse grachten kunnen we naar aanleiding van dit onderzoekje geen uitspraken doen.

Jan: “Ik help graag mee aan de zoektocht naar de oplossing voor het plastic probleem. By the Ocean we Unite doet goed werk en veel onderzoek, dat vind ik belangrijk. Ik wil graag aan anderen laten zien wat ze kunnen doen tegen plasticvervuiling en waarom.”

Wil jij net als Jan ook meedoen aan een onderzoek of een van onze andere activiteiten? Doe mee aan onze grote sigarettenpeukenactie op 5 september in Amsterdam!

Recent Posts