Meer dan honderd bedrijven, gemeenten en organisaties zeggen “Statiegeld op blikjes, Yes We Can!”

 In By the Ocean we Unite Blog, Partners

Persbericht van De Statiegeldalliantie

Statiegeld op blikjes? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snel besluit voor statiegeld op blikjes. En natuurlijk doet By the Ocean we Unite als partner van de Statiegeldalliantie mee aan deze positieve campagne.

De positieve campagne start tegelijk in Nederland en België. Het aantal deelnemers loopt razendsnel op. 55 Nederlandse gemeenten en 10 Belgische gemeenten doen al mee. Daarbij zitten onder andere gemeente Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Venlo. Ook bedrijven zoals ASN Bank, Reinigingsdienst Waardlanden, Triodos bank en Ekoplaza. En organisaties zoals LTO Nederland, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wereld Natuur Fonds (zie volledige lijst van deelnemers onderaan).

Thumbs up

Het Gentse communicatiebureau Bigtrees ontwierp een wervend campagnebeeld dat de positieve vibe rond statiegeld goed uitstraalt. Het Yes We Can-blikje komt in vier frisse kleuren. De hand die het vasthoudt, geeft een “thumbs up” voor statiegeld. De achtergrond van elk beeld is uniek voor elke gemeente, organisatie of bedrijf. Zo komt de kracht van de Statiegeldalliantie, namelijk dat zoveel diverse partijen zich achter één oproep scharen, in deze beeldcampagne duidelijk naar voren.

Met hun beeld spreken de deelnemers zich duidelijk en kleurrijk uit voor statiegeld op blikjes, zowel  in het straatbeeld, als online met #StatiegeldYesWeCan.

Jonna Tjapkes, senior adviseur duurzaamheid bij ASN Bank, legt uit waarom ze meedoen: “Wij vinden dat afval niet bestaat; grondstoffen moeten steeds opnieuw worden ingezet. Het is nu tijd voor de overheid om door te pakken en door middel van statiegeld ook de blikjes uit de natuur te houden. Alleen op die manier zetten we écht een stap naar een circulaire samenleving

Vandaag treden de eerste deelnemers met hun beeld naar buiten. Gedurende de campagne zal dit aantal steeds verder groeien.

Bewezen tegen zwerfafval

“Statiegeld is een bewezen goed systeem tegen zwerfafval. Ekoplaza ziet daarom graag dat de regering snel besluit tot statiegeld, ook voor blikjes. Wij doen daarom de oproep “Statiegeld op blikjes, Yes We Can!” online, en in enkele van onze winkels”, zegt Steven IJzerman van supermarkt Ekoplaza.

De campagne gaat later ook op pad om verschillende deelnemers aan het woord te laten. Organisaties, bedrijven, gemeenten en politici kunnen in een video-interview hun Yes We Can!-oproep kracht bij zetten.

Goede wil

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil dat er statiegeld op blikjes komt. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond benadrukt: ‘‘Uit onderzoek onder onze leden blijkt dat 75% van de consumenten voorstander is van statiegeld op blikjes. Consumenten begrijpen niet waarom zo’n voor de hand liggende, bewezen effectieve maatregel als statiegeld niet gewoon snel ingevoerd wordt. Daarom zegt ook de Consumentenbond: statiegeld op blikjes, Yes We Can!’ “

Bij de politici in de Tweede Kamer en kabinet is heel veel goede wil om dit ook te doen. Samen met al die gemeenten, organisaties en bedrijven willen we de politici aanmoedigen om nu door te pakken, en statiegeld op blikjes snel in de wetgeving te zetten”, zegt de Statiegeldalliantie.

Vervroeging kan

Dit kan zelfs nog deze regeerperiode. Het beslismoment staat gepland voor het najaar 2021. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent. “De verklaring van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven in het Algemeen Dagblad van 11 november dat daarom overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen is heel positief”, zegt de Statiegeldalliantie. Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen. De vraag is dat het kabinet dit nu ook voor de blikjes doet.

Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de kleurrijke Yes We Can-campagne. Ook als ze niet aangesloten zijn bij de Statiegeldalliantie. “We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om mee te doen en deze feelgood campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld op blik er echt komt. En zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving. Statiegeld op blikjes? Yes We Can!”,  besluit de Statiegeldalliantie.

Meer info over de Yes We Can campagne en een overzicht van alle deelnemende partijen op: www.statiegeldalliantie.org/YesWeCan

Recent Posts