Statiegeld op blikje, Yes We Can!

 In By the Ocean we Unite Blog, Partners

Eerder deze week ging de enthousiaste campagne “Statiegeld op blikjes, Yes We Can!” van start. Meer dan 140 gemeenten, bedrijven en organisaties doen momenteel mee aan de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snel besluit voor statiegeld op blikjes. Een goede zaak, waaraan By the Ocean we Unite als partner van de alliantie natuurlijk ook meedoet. In deze blog wat meer achtergrondinformatie en de politieke context.

Blikjes en flesjes domineren de top vijf van gevonden items tijdens clean-up dagen. Naar schatting belanden er jaarlijks tussen de 50 tot 100 miljoen plastic flesjes in de natuur. En volgens Recycling Netwerk Benelux groeit ook het aandeel van blikjes in het zwerfafval. Volgens metingen van Dirk Groot, die 1.000 kilometer in 43 verschillende gemeenten heeft onderzocht op rondzwervende drankverpakkingen, steeg het afgelopen jaar het aantal rondzwervende blikjes gemiddeld van 22,5 naar 24,3 stuks per kilometer.

Ook plastic in blik

Vrijwel alle drankblikjes bevatten een dun laagje plastic aan de binnenkant. Dat laagje lijkt op een plastic zakje en moet een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van een blikje voorkomen. Zonder plastic zou het metaal kunnen corroderen, waardoor giftige stoffen in de drank terecht komen. Hoge doseringen aluminium veroorzaken zenuwstelsel- en botproblemen. Plastic in blik is dus nodig, maar met het blikje komt er ook plastic in de natuur.

Effectief tegen zwerfafval

Statiegeld is een bewezen effectief middel om te zorgen dat dit afval niet op straat en in het milieu belandt. Zo blijkt uit onderzoek van CE Delft dat statiegeld op blikjes en flesjes een reductie in zwerfafval genereert van 70 à 90% van blikjes en flesjes. Dit werkt ook bij de grote PET-flessen waar al statiegeld op zit. Deze zie je bijna nooit op straat liggen.

De Nederlandse regering besloot in april dat er per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes komt. Maar het besluit voor blikjes is nog niet genomen. Dit politieke besluit staat momenteel pas gepland in het najaar van 2021, en komt daarmee bij de volgende regering te liggen. Dit komt omdat het betrokken bedrijfsleven alweer een kans kreeg om tot die tijd zonder statiegeld het aantal blikjes in het zwerfafval met 70% terug te dringen.

De tellingen van Rijkswaterstaat tonen echter nu al aan dat dit simpelweg niet gaat lukken. Uit het rapport “Monitoring blikjes en kleine plastic flessen in het zwerfafval Resultaten eerste helft 2020” blijkt dat het aantal blikjes in het zwerfafval niet daalt maar juist met maar liefst 19% is gestegen.

In 2018 werd eenzelfde afspraak met het bedrijfsleven gemaakt over de kleine plastic flesjes. Ook toen werd geconstateerd dat het aantal plastic flesjes in het zwerfafval geen dalende maar een stijgende lijn liet zien en dat het doel om deze hoeveelheid terug te dringen niet meer haalbaar was.  Het beslismoment om statiegeld in te voeren, werd daarom vervroegd. En de stijging van 7% meer plastic flesjes in het zwerfafval was toen reden voor de staatssecretaris om statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren.

Wetgeving ligt klaar

De politieke wil voor statiegeld op blikjes is er. De wetgeving ligt klaar. Daarnaast willen steeds meer bedrijven snel duidelijkheid voor de nodige investeringen. Statiegeld op blikjes is onvermijdelijk. Samen met meer dan 140 gemeenten, bedrijven en organisaties roepen wij daarom met de “Statiegeld op blikjes? Yes We Can!” campagne de Nederlandse regering op om ook statiegeld op blikjes snel in te voeren. Meer informatie over de campagne vind je hier.

Recent Posts